Darm- therapie: Een goede gezondheid begint in de darmen


Een op de vijf Nederlanders hebben weleens darmklachten of chronische darmklachten.  Veel mensen hebben dagelijks last van buikpijn (prikkelbare darmsyndroom), opgezette buik, winderigheid, diarree, verstopping of andere afwijkende klachten. Deze klachten kunnen verschillende oorzaken hebben en je evenwicht in je darmen raken hierdoor verder verstoord.

Veel lichamelijke klachten kunnen vanuit de darmen ontstaan. Voor een goed werkende immuunsysteem is een gezonde spijsvertering noodzakelijk. Verkeerde eetgewoontes, langdurige stress, antibiotica en erfelijke aanleg kunnen de darmflora behoorlijk verstoren. Daarnaast kan chronische vermoeidheid ook verstoring aan je darmflora geven. De slechte darmbacteriën blijven in de darmen door woekeren en de goede bacteriën worden verdrongen wat op langere termijn verschillende lichamelijke klachten kunnen veroorzaken.

 

Darm- therapie is gericht op het herstellen van de darmflora en darmslijmvlies. Naast wetenschappelijke publicaties, verschijnen er steeds meer boeken over het darm microbioom en hoe we deze kunnen ondersteunen. Het lijkt zo simpel, maar dat is het niet. 

Het microbioom blijft net als het menselijk lichaam erg complex. Zoals er niet één voedingsprogramma/ dieet is dat voor iedereen hetzelfde werkt. Er is ook geen standaard protocol om de darmgezondheid te optimaliseren. Het is belangrijk dat een dieet, voedings- of behandeladvies per persoon afgestemd is. 

Voeding en fit lifestyle coach is gespecialiseerd in darmproblematiek. Met een uitgebreide ontlastingstest, wordt de ontlasting onderzocht door een gespecialiseerde laboratoria. Hierdoor krijg ik persoonlijke informatie over hoe jouw darmen functioneren. Deze uitslagen vormen de basis voor een gerichte darm- therapie, van  het herstellen van de darmflora en de  bijbehorende lichamelijke klachten.  

Door het gebruik van deze ontlastingstesten is het slagingspercentage verdubbeld in een kortere behandeltijd. Met een brede kijk op het lichaam behandel ik vermoeidheidsklachten, immuunsysteemproblemen, darmklachten, huidklachten en hormonale klachten. 


Gezonde voeding en voldoende beweging kan jouw darmgezondheid enorm helpen!

 

Lees verder: Er is steeds meer wetenschappelijk bewijs, dat gezonde darmen een positieve bijdrage aan je gezondheid kan geven.

Het staat meer dan ooit in de belangstelling. Gezonde darmen zijn onmisbaar voor een goede spijsvertering, het is belangrijk voor het verhogen van je immuunsysteem, waardoor je minder vatbaar wordt voor ziekte, voedselintoleranties en het ontwikkelen van allergieën. Het grootste deel 80% van je immuunsysteem bevindt zich in je darmen. Het is daarom belangrijk dat het aantal goede bacteriën goed te beschermen en te onderhouden. 

Lees verder: In je darmen vinden veel verschillende processen plaats, die nodig zijn om je voedselresten goed op te nemen en je gezondheid te behouden.

 Je darmwand zorgt ervoor dat de voedingstoffen worden opgenomen. Je darmwand zorgt tijdens de opname van de voedingsstoffen, dat steeds een goede voedingsstoffen worden opgenomen en dat de slechte bacteriën en virussen juiste worden tegengehouden. Zolang er veel goede bacteriën in je darmen zitten, werkt je afweersysteem goed en krijgen de slechte bacteriën minder kans om zich te ontwikkelen.