Een op de vijf Nederlanders hebben weleens darmklachten of chronische darmklachten.  Vele hebben dagelijks last van buikpijn (prikkelbare darmsyndroom), opgezette buik, winderigheid, diarree, verstopping of andere afwijkende klachten. Deze klachten kunnen verschillende oorzaken hebben en je evenwicht in je darmen raken hierdoor verder verstoord.


Maar wat is nu precies je darm- microbioom?

Het zijn "kleine beestjes" een samenstelling van schimmels, goede bacteriën, gisten en virussen in jouw darmen. 

Jouw "kleine beestjes" spelen een cruciale rol bij het spijsverteringsproces, het immuunsysteem en het versterken van je algehele welzijn. Ze beschermen jou tegen pathogenen en ziekteverwekkers, die een grote invloed hebben op verloop van ziekten en/ of allergieën 

Wil je afvallen en een beter immuunsysteem, dan is een goed functionerende spijsvertering noodzakelijk.

80% van je immuunsysteem functioneert vanuit je darmen.

Darmgezondheid is de sleutel van succes voor je welzijn!


Verkeerde eetgewoontes, eenzijdige voedingspatroon, roken,  langdurige stress, medicatie, leeftijd en erfelijke aanleg kunnen de darmflora behoorlijk verstoren. Daarnaast kan chronische vermoeidheid ook verstoring aan je darmflora geven.

Vanwege dat er te weinig diversiteit aan darmbacteriën in je darmflora zitten kunnen dit vervelende lichamelijke klachten veroorzaken. De slechte darmbacteriën blijven in de darmen door woekeren en de goede bacteriën worden dan verdrongen. 


Darm- therapie is gericht op het herstellen van de darmflora en darmslijmvlies. Naast wetenschappelijke publicaties, verschijnen er steeds meer boeken over het darm microbioom en hoe we deze kunnen ondersteunen. Het lijkt zo simpel, maar dat is het niet. 

*************************************

Het microbioom blijft net als het gehele menselijk lichaam erg complex. Zoals er niet één voedingsprogramma is dat voor iedereen hetzelfde werkt. Er is ook geen standaard protocol om de darmgezondheid te optimaliseren. Het is belangrijk dat  een voedings- of behandeladvies per persoon afgestemd is. 


Om je darmmicrobioom positief te veranderen, kan je beginnen om meer vezels te eten. Daarnaast kan je met een uitgebreide ontlastingstest, je ontlasting laten onderzoeken door een gespecialiseerde laboratoria. Hierdoor krijg ik een nog beter persoonlijke informatie over hoe jouw darmen functioneren. Door het gebruik van deze ontlastingstesten vormen de uitslagen een goede  basis voor een gerichte darm- therapie, van  het herstellen van de darmklachten, darmflora, slijmvlies en de  bijbehorende lichamelijke klachten.  

Met een brede kijk op het lichaam behandel ik vermoeidheidsklachten, immuunsysteemproblemen, darmklachten, huidklachten en hormonale klachten. 


Gezonde voeding en voldoende beweging kan jouw darmgezondheid enorm helpen!