De beste manier om je gevaarlijk buikvet aan te pakken!

Gepubliceerd op 22 maart 2023 om 10:10

Waarom is buikvet zo gevaarlijk?

Gevaarlijk buikvet noemen we visceraal vet. Visceraal vet bevind zich in de buikholte en het beschermt je organen. Visceraal vet heeft een belangrijke functie voor je organen, maar het wordt wel een probleem als je er te veel van hebt. Visceraal vet zit onder je buikspieren en als het te hoog is wordt je buikwand naar buiten gedrukt. Waardoor je buik er opgeblazen en er te dik uit ziet. Herkenbaar van visceraal vet is:

1. Een opgezette buik.

2. Een sterk appelfiguur

3. Overgewicht.

4. Bierbuik bij mannen.

Overtollig aan visceraal vet is overbodig en ontstaat voornamelijk bij een te ongezonde leefstijl, te weinig beweging, slecht slaapgewoonte, stress, overmatig alcohol gebruik, roken en een te hoge calorie- inname van verzadigde vetten. 

*********************************************

Gevaren van visceraal vet.

Te veel visceraal vet is gevaarlijk en het geeft kans gezondheidsrisico's. Het druk niet alleen tegen je organen, maar het beïnvloedt voornamelijk je hormonen. Deze hormonen verstoren je vetverbranding, energiehuishouding en je darmflora. Daardoor wordt het afvallen steeds moeilijker en heb je vaak minder energie om het afvallen goed en gestructureerd vol te houden.

Wist je dat visceraal vet hormonen en vetzuren in je lever uitscheiden en verhogen de vetzuren je bloeddruk. Verder produceren de vetzuren ook hormonen, waardoor je insulinegevoeligheid afneemt en dat er insulineresistentie kan ontstaan. Deze combinatie van een te hoog visceraal vet en het produceren van vetzuren en hormonen kunnen uiteindelijk het risico geven op hart- en vaatziekten, diabetes 2, te hoog cholesterol,  bepaalde vormen van kanker en leververvetting. 

 

                                **********************************************

Visceraal vet verbranden

De beste combinatie om visceraal vet te verbranden en je lichaamssamenstelling tijdens het afvallen te monitoren is met de Inbody lichaamsanalyse. Hiermee wordt je lichaamssamenstelling goed in kaart gebracht en kan je precies zien hoeveel de verhoudingen in je vetmassa, spiermassa en visceraal vetgebied is. Op basis van deze gegevens kan je een persoonlijk programma op basis met gezonde voeding en met voldoende beweging je visceraal vetten verminderen. 

 

Als je visceraal vet goed wilt verbranden, dan moet je er iets voordoen. 

 Eet voldoende vezels: Om je darmen goed te voeden is het belangrijk dat je minimaal 30 tot 40 gram vezels per dag eet. Vezels heeft een goed effect om je visceraal vetten helpen te verbranden. Oplosbare vezels helpen jou een verzadigd gevoel te geven en houden daardoor je bloedsuikerspiegel stabiel. Vezels zorgen dat je voedsel soepel door je darmen kan bewegen, het geeft je een minder opgeblazen gevoel en dat je minder behoefte hebt om tussendoor nodig te gaan snacken. 

Oplosbare vezels zit in: appels, pruimen, peren, avocado, haver, havermout, ongebrande noten, zaden, pitten, spruitjes, linzen, kikkererwten en bonen.

 

                                      **********************************************

Zorg voor voldoende inname van omega 3 vetzuren.: Omega 3 vetzuren bepalen de kwaliteit van jou lichaamscellen en voornamelijk in je hersenen. Hoe beter je lichaamscellen gevoed met omega 3 vetten, hoe beter ze hun werk kunnen doen. Belangrijk is om minimaal 2x per week een vette vissoort zoals zalm, makreel, haring, ansjovis, sardientjes te eten. Eet ook vaker zeewier, een handje walnoten, lijnzaadolie, walnotenolie, hennepolie, koolzaadolie, tarwekiemolie en gebruik voor het bakken koksolie of avocado-olie. Eet voornamelijk zo min mogelijk bewerkt vlees. 

Omega 3 voorkomt ontstekingen! Voldoende inname van omega 3 en het verminderen van omega 6 heeft een gunstig effect op inwendige ontstekingen. Deze ontstekingen vinden plaats op celniveau en zijn herkenbaar, zoals artritis, allergieën of astma.

Een ander voorbeeld van ontstekingen is van de lever, dit komt voornamelijk voor bij overgewicht en diabetes. De lever heeft veel belangrijke taken waaronder de vetstofwisseling en een ontsteking van celniveau in de lever veroorzaakt dat de lever de vetten niet meer goed kan verwerken. Dat betekent dat je meer vetopslag in de organen krijgt. 

Tips voor voldoende inname van omega 3

1. Eet onbewerkt vlees, kip of vis.

2. Eet bladgroente zoals spinazie.

3. Eet vette vissoorten.

4. Voeg dagelijks 1 eetlepel chiazaad of 1 eetlepel lijnzaad in je yoghurt.

                                         

                                          **********************************************

 

Hoe kan je buikvet optimaal verbranden: Buikvet verbranden is zeker mogelijk. Wil je buikvet verbranden, dan is het belangrijk dat je het vol kan houden. Door niet te streng  gaat diëten, want crash diëten houd je meestal niet vol en wat daarna weer tot een jojo- effect toe kan leiden. Zorg samen met een leefstijlcoach voor een goed stappenplan, om je voeding en bewegingspatroon op een gezonde en een structureel manier te veranderen. 

1. Verlies 1/2 kilo per week.

2. Zorg voor een verzadigd gevoel  en geen honger gevoel.

3. Streef naar 4-5 eetmomenten per dag. Geef je lichaam de tijd om je voeding goed te verteren en je bloedsuikerspiegel stabiel te behouden.

4. Doe aan cardio en spierversterkende oefeningen.

5. Ga vaker wandelen

Vet verliezen en spiermassa behouden: Wanneer je besluit om met afvallen te beginnen is de eerste vraag waar verlies ik in het lichaam het eerste vet? Dat is heel eenvoudig, omdat het afhangt van verschillende factoren, zoals je voeding inname, lichaamsbeweging en genetica. 

Gewoonlijk verlies je eerst watergewicht en daarna gevolg door vet. Als je calorie- inname goed is afgestemd op je dagelijkse energie behoefte kan je lichaam overgaan op het verbranden van vet. Wel speelt het spiermassa op het verbranden van vet ook een grote rol. Spieren verbranden calorieën en  zorgen voor het behouden van een gezond stofwisselingsysteem. 

Met onze Inbody lichaamsanalyse kunnen we tijdens dit proces je lichaamssamenstelling goed monitoren, dat je vetmassa omlaag gaat en je spiermassa omhoog. Door deze veranderingen in je spiermassa en vetmassa kunnen steeds weer je voeding en trainingsregime aanpassen om het behoud van spiermassa te ondersteunen.

 

                                     **********************************************

 

Slaap voldoende en zorg voor minder stress: Tijdens het slapen is je lichaam bezig met het herstellen. Met een hoge waarde aan visceraal vet, heb je dus meer kans op ontstekingen die je slaap en waakritme kan verstoren. Door je lichaam voldoende slaap te geven, zorgt dat je overdag minder gevoelig bent voor suikers. 

Visceraal vet zorgt ook dat er te veel stresshormonen zoals cortisol wordt aangemaakt. Daarentegen stimuleert cortisol weer de opslag in je buikvet. Hierdoor kan je soms jezelf ongelukkig voelen, maar het zorgt ook dat je meer trek krijgt in calorierijken snacks.  

 

Conclusie: Zorg goed voor jezelf! Afvallen, je gezondheid te verbeteren en je visceraal vet te verbranden betekent niet dat je niks mag eten, maar het gaat om de juiste keuzes in je leefstijlpatroon te maken.

70% wordt bepaalt door je voeding en 30% wordt bepaalt door beweging.

Bij afvallen en het verminderen van je lichaamssamenstelling en hoe het verandert is van cruciaal belang om vetverlies en spiermassa te behouden. De juiste voeding in combinatie met de juiste training zijn belangrijk om je doel te bereiken en met de Inbody lichaamsanalyse tussendoor te blijven monitoren. 

Kort om! De juiste keuze maken in gezond, voedzaam en lekker eten, met af en toe wat iets ongezonds. Zorg dat je dagelijks minimaal 20 minuten continue beweeg zoals wandelen wat kan helpen om de gewenste resultaten te bereiken. 

 

info@voedingenfitlifestylecoach.nl

Leefstijl coaching