De juiste mindset

Gepubliceerd op 9 september 2020 om 11:15

Als je je lifestyle wilt veranderen is het belangrijk dat je een juiste mindset aanneemt waarbij je alles kan om een gezonde leefstijl kan bereiken. Je zorgt dat je een  houding aanneemt, alsof niets meer bij jou in de weg staat van wat je wilt bereiken om bij je eind doel te komen.  Kort om : ‘Je gaat jouw ideaalplaatje realiseren'.

Door het aannemen van deze mindset de kans groot dat je het mogelijk gaat maken. Als je al bij voorbaat denkt, dat iets niet kan, ga je er nooit moeite en energie in stoppen die juist wel nodig zijn om je doel te kunnen bereiken. Dan creëer je een self fulfilling prophecy.

Ga er altijd vanuit dat je iets wel kan en realiseert waarom het belangrijk voor je is om je doel te behalen. Met deze instelling stop je er toch iets meer focus en aandacht in. Dat maakt uiteindelijk mogelijk dat je iets kan bereiken om je eind doel te komen en nog belangrijker je gezonde leefstijl vast te behouden.

 

Maar alles heeft wel een prijs!

Een mindset waarin je mogelijk maakt dat je alles kan, is ook een mindset waarin je eerlijk bent over de prijs die je moet betalen. “Alles kan, alles heeft een prijs” Dat betekent, dat alles kan, maar namelijk niet dat het vanzelf gaat. Je zal er voor moeten werken, tijd erin steken, je leefstijl aanpassen en de ook bepaalde dingen ervoor laten.

 

Daarom is het belangrijk dat je weet wat de prijs is die je moet betalen om te kunnen bereiken wat jezelf wenst. Wil je afslanken en je leefstijl verbeteren, dan zal je minder ongezond moeten eten die je bijvoorbeeld wel lekker vindt. Je zal meer moeten bewegen. Tijd moeten vrij maken om te werken aan een gezonde leefstijl, die jouw doel ondersteunt.

 

Als je deze prijs te hoog vindt, is de vraag of jouw wens wel belangrijk genoeg is voor je en of je hiervoor wel voldoende urgentie ervaart. Misschien wil je wel je leefstijl verbeteren, maar je vind jezelf nog echt niet te zwaar of je hebt nog geen gezondheidsklachten. Wanneer je bij jezelf merkt dat je snel denkt; “Dat hou ik niet vol of ik sla een weekje over”. Dan ontneem je jezelf de kans om een beter een vitaler leven te lijden.

 

Om een voorbeeld te geven. Je hebt al jaren vele diëten gevolgd en daarvoor best veel gelaten. Dan loop je het risico dat je snel weer afhaakt omdat je doel te langzaam gaat. Dan bestaan de kans dat je blijft je hangen in je oude leef gewoontes. Pas als je voor jezelf een goed stabiel eet- en leefpatroon hebt en door het vol te houden en het herhalen, kan het aanpassen uiteindelijk jou leefgewoonten worden. Door deze verandering merk je dat je op langere termijn een andere leefstijl makkelijker wordt en beter vol te houden is.

 

Als je overgewicht hebt, slechte conditie en verschillende gezondheidsklachten wordt de urgentie een stuk groter. Je wens om je gezondheid te verbeteren is dan een stuk groter. Door je leefstijl aan te passen en te veranderen zal je merken, dat je na een tijdje je veel beter en vitaler gaat voelen.

Hoe moet je mindset aanpassen?

Stel je als eerste de vraag of iets kan. Ga ervanuit dat je het mogelijk kan maken en dat je het kan. Je gaat dagelijks je stappenplan van je mindset oefenen.

  1. ‘Alles wat ik wil bereiken is mogelijk’
  2. Ga daarnaast op zoek hoe je het beste kan toepassen
  3. Wat is er nodig en hoe maak je het mogelijk wat je wenst te bereiken
  4. Welke leefstijl aanpassingen zitten eraan vast
  5. Bij je bereid om die aanpassingen te betalen
  6. Daar komt pas actie

 

Geloof dat investeren in jezelf, de meest waardevolle investering is die je kunt doen. Hoe beter jij jezelf leert kennen, hoe beter je weet wat je nodig hebt en wat klopt voor jou. Dat maakt het gemakkelijker om goede bewuste keuzes te maken. Je kan op langere termijn makkelijker je focus op een  gezond eet- en leefpatroon vast houden.

 

Geloof sterk in jezelf, wat jij wilt en wat je kan.

Voorkom dat je vanuit angst twijfels krijgt. Of het even niet lukt om je schema vol te houden. Dan weet je namelijk zeker, dat je het niet kan volhouden en juist weer terug valt in je oude patroon. Probeer bij jezelf de mindset toe te passen die ervoor zorgt dat al jouw plannen en doelen het voordeel van de twijfel geeft.