Overgangsklachten: Voor iedere vrouw vanaf 40 jaar een passende ondersteuning!
Iedere vrouw krijgt ermee te maken en bij iedereen verloopt de overgang anders. Sommige vrouwen hebben veel last van stemmingswisselingen, opvliegers, migraineklachten, maar vooral in hun gewicht aankomen. Het makkelijkste is dan meteen om minder te gaan eten of gebruik van medicijnen te maken, maar als je goed op je voedingspatroon let, dan zijn medicijnen dan vaak niet meer nodig.
Gezonde voeding en beweging houd je lichaam sterk en fit, zodat het beter bestand is tegen hormonale schommelingen. Een gezond voedingspatroon is belangrijk en gezond eten volgens bepaalde richtlijnen zorgen al snel voor een zicht- en voelbare resultaten. Als je in de overgang komt zijn er echter een paar leefstijl patronen waar je nog extra kunt opletten.
Vanaf je 40ste jaar, maak je lichaam steeds minder progesteron en oestrogenen aan. Dit is ook de oorzaak van veel overgangsklachten. Na je 40ste jaar daalt progesteron meestal sneller dan oestrogeen waardoor een onbalans kan ontstaan.
Wanneer er sprake is van een veel te hoge oestrogeen en een te lage progesteron kan dit gezondheidsklachten veroorzaken. De symptomen die kunnen ontstaan zijn cellulitis, fibromen in de borsten en eierstokken, spataderen, gewichtstoename rondom de dijen en de heupen, pijnlijke menstruatie, een opgeblazen gevoel en stemmingswisseling.
Met een persoonlijk voedingspatroon kan je de hormoon balans weer herstellen. Om zo te zorgen dat je de juiste hoeveelheid vezels, vitamine en mineralen binnenkrijgt, om zo je lichamelijke klachten helpen te verminderen.