Wil jij afvallen, fit, energiek voelen en ook je gezondheid serieus nemen?

Jouw hormonen en leefstijl

Gepubliceerd op 8 november 2022 om 12:20

Voor ons als vrouwen spelen de hormonen vanaf je menstruatie tot je overgang bij verschillende lichamelijke processen een belangrijke rol. Bij sommige vrouwen begint vanaf hun veertigste de hormoonspiegel langzaam af te nemen.

Als je leefstijl uit balans is, kan dat in je lichaam verschillende vervelende klachten geven, zoals PMS, hormonale migraine, huidproblemen, stemmingswisselingen, slapeloosheid, vermoeidheid en zelfs vreetbuien veroorzaken. Als tijdens de premenopauze je oestrogeen- en progesteronproductie verder daalt, dan kan je te maken krijgen met vervelende overgangsklachten zoals, opvliegers, depressie, vaginale droogte, slapeloosheid en vermoeidheidsklachten. Deze klachten kunnen veel invloed geven op de kwaliteit van je leven. Daarnaast beïnvloed ook je levensverwachting van chronische ziekte van je hart, bloedvaten en botten.

Een verstoorde hormoonhuishouding ontstaat doordat je van sommige hormonen te weinig of soms te veel aanmaakt. Dat kan aan verschillende oorzaken liggen, maar bij de meeste vrouwen die bij mij in de praktijk komen ligt het vaak aan een ongezonde leefstijl. De meeste vrouwen hebben vaak last van vreetbuien, stress, vermoeidheidsklachten, gewrichtsklachten en gewichtstoename. Daarnaast blijven vrouwen boven de vijftig jaar vaak lang last houden van de velende overgangsklachten. Vanaf je vijftigste herstelt je lichaam ook steeds wat langzamer en het wordt steeds moeilijker om wat lichaamsgewicht te verminderen. Je spiermassa neemt steeds langzamer af en daardoor daalt je stofwisselingsysteem en kom je in lichaamsgewicht aan. Vooral bij vrouwen slaat het vetweefsel rond de buik op. Bij te veel aan buikvet, kan het voor je gezondheid vele nadelige gevolgen geven. Het versnelt o.a. het proces op aderverkalking, wat weer een hoger risico geeft op hart- en vaatziekten. Bij vrouwen mag de buikomtrek niet hoger dan 88 cm zijn.

Toch mag je niet alleen de schuld aan je hormonen geven. Door ongezonde voeding en te weinig beweging kan je jezelf per jaar twee tot drie kilo extra lichaamsgewicht cadeau geven.

Met een gezonde leefstijl met het accent op gezonde voeding en voldoende beweging, kan je deze klachten positief beïnvloeden. Het is belangrijk dat je bewust wordt van je eigen lichaam en je gezondheid. Vanaf je veertigste jaar is het dus belangrijk dat je aan je gezondheid werk om fit de overgang in te gaan. Daarnaast willen we het liefst allemaal gezond oud worden en tijdens en na je overgang zo min mogelijk lichamelijke klachten over te houden.

Met de cursus overgang en voeding krijg je advies wat je vanaf je veertigste kan doen, om zo gezond en fit mogelijk deze periode in te gaan. Waarom is het belangrijk om je leefstijl tijdens deze periode goed in balans te brengen? Wat zijn de risicofactoren als je ouder wordt en je leefstijl niet in balans is?

www.voedingenfitlifestylecoach.nl info@voedingenfitlifestylecoach.nl